SKRINING FITOKIMIA DARI EKSTRAK BUAH BUNCIS (Phaseolus vulgaris L) DALAM SEDIAAN SERBUK

Rizki Nugrahani, Yayuk Andayani, Aliefman Hakim

Abstract


Abstract: A research on the phytochemical screening of extracts of fruit powder beans (Phaseolus
vulgaris L). The aims study was determine the content of chemical compound in extract
beans that had undergone a process of heating at high temperature and has been stored
in a specified time. Classified of chemical compounds would be included flavonoids,
alkaloids, phenols, saponins, tannins, steroids and triterpenoids. Results of phytochemical
screening showed bean extract contains the chemical compound class of flavonoids,
alkaloids, phenols, saponins, steroids and triterpenoids.

Key words: Phytochemical screening, bean fruit extracts


Abstrak: Telah dilakukan penelitian tentang skrining fitokimia dari serbuk ekstrak buah buncis (Phaseolus vulgaris L). Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kandungan senyawa kimia yang terdapat pada serbuk ekstrak buah buncis yang telah mengalami proses
pemanasan pada suhu tinggi dan telah disimpan dalam waktu yang sudah ditentukan. Golongan senyawa kimia yang akan diuji meliputi flavonoid, alkaloid, fenol, saponin, tanin, steroid dan triterpenoid. Hasil skrining fitokimia menunjukkan serbuk ekstrak buah buncis mengandung senyawa kimia golongan flavonoid,  alkaloid, fenol, saponin, steroid dan triterpenoid.

Key Word: Skrining fitokimia, Ekstrak buah buncis



Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.