Test of Borax and Formalin on Snacks with Turmeric and Dragon Fruit Extracts at SMAN 1 Nguter, Sukoharjo
Authors
Avivi Nida , Farhah Qurrotu 'Aini , Sardjoko Agus Wiyono , SuwartoDOI:
10.29303/jbt.v23i1.4380Published:
2023-02-27Issue:
Vol. 23 No. 1 (2023): January - MarchKeywords:
borax, formalin, school snacks.Articles
Downloads
How to Cite
Downloads
Metrics
Abstract
Chemicals such as formalin and borax are actually chemicals that can only be used for purposes outside the body, meaning that borax and formalin are not allowed to enter the human body because they will seriously damage the organs inside. The purpose of this study was to determine the presence of formaldehyde and borax in snacks at SMAN 1 Nguter, Sukoharjo. This research method is experimental research then summarizes the entire research. This study used turmeric and dragon fruit extracts as research indicators. The results of several samples that the researchers observed contained formalin, namely sausage tempura, middle star tempura, bread tempura, rolled noodle tempura, star tempura, cireng tempura, thigh tempura, round white tempura. And some of the samples contained borax, namely ice doger and tempura bintang tengah. Based on the results of the study, it was found that there is a danger posed when consuming foods containing a lot of borax and formalin, one of which can damage liver and kidney function and can even trigger cancer.
References
Aeni, N., Karim, A., & Dali, S. (2017). Analisis Bahan Pengawet pada Ikan Teri Asin (Stolephorus sp.) dari Pasar Tradisional Kota Makassar. OJP. HI, 10. Skripsi. URL: http://digilib.unhas.ac.id/uploaded_files/temporary/DigitalCollection/NWI5MjYyMDU3NTlkNGYzMjViYTFmZmNkYzMwNmRmZGQ3ZDFjZTBmMw==.pdf (Accessed on November 18, 2022)
Artiana, A., Kusumo, G. G., & Suryandari, M. (n.d.). Kunyit Sebagai Indikator Alami Untuk Mendeteksi Boraks Pada Mie Basah (Studi dilakukan di Kelurahan Mojo Kecamatan Gubeng Kota Surabaya). Akademi Farmasi Surabaya. URL: http://repository.akfarsurabaya.ac.id/id/eprint/10. (Accessed on November 18, 2022)
Bisyaroh, N. (2019). Pengaruh Penambahan PVP Pada Indikator Alami Curcuma Longa L . Untuk Mendeteksi Boraks Pada Bakso Effect Of Addition Of Pvp To Natural Indicator Of Turmeric Curcuma Longa L . For Detecting Borax In Meatballs. 1(1), 21–25. DOI: https://doi.org/10.35316/tinctura.v1i1.775 (Accessed on November 20, 2022)
BPOM, R. I. (2014). Peraturan kepala badan pengawas obat dan makanan republik Indonesia nomor 7 tahun 2014 tentang pedoman uji toksisitas nonklinik secara In Vivo. Jakarta: BPOM RI. URL: https://peraturanpedia.id/peraturan-badan-pengawas-obat-dan-makanan-nomor-7-tahun-2014/. (Accessed on November 19, 2022)
Enjelina, W., & Erda, Z. (2022). Bahan Organik Rumah Tangga sebagai Pendeteksi Formalin pada Makanan. 1(4), 102–110. DOI: https://doi.org/10.29103/jkkmm.v1i4.9257 (Accessed on November 20, 2022)
Fauziah, R. R. (2014). Kajian keamanan pangan bakso dan cilok yang berdar di lingkungan universitas jember ditinjau dari kandungan boraks, formalin dan TPC. Jurnal Agroteknologi, 8(01), 67–73. URL: http://jurnal.unej.ac.id/index.php/JAGT/article/view/2260. (Accessed on November 19, 2022)
Fitriana, A. S., & Royani, S. (2021). Pelatihan Identifikasi Formalin dan Boraks Pada Makanan Secara Sederhana di Kelurahan Pamijen Kabupaten Banyumas. Abdi Implementasi Pancasila: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(1), 17-21. DOI: https://doi.org/10.35814/abdi.v1i1.2077 (Accessed on November 20, 2022)
Fuad, N. R. (2015). Identifikasi Kandungan Boraks pada Tahu pasar Tradisional di Daerah Ciputat. 2014.URL: http://repository.uinjkt.ac.id/dspace/handle/123456789/25800. (Accessed on November 18, 2022)
Halim, A. (2012). Menghilangkan Senyawa Boraks dari Larutan Air dengan Menggunakan Kurkumin. Jurnal Penelitian Ilmiah, 11(5), 583–588.
Harmoni, D. (2006). Seluk Beluk Formalin.
Kholifah, S., & Utomo, D. (2018). Uji Boraks Dan Formalin Pada Jajanan Disekitar Universitas Yudharta Pasuruan. TEKNOLOGI PANGAN: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 9(1), 10–19. DOI: https://doi.org/10.35891/tp.v9i1.933 (Accessed on November 18, 2022)
Larasati, P., Karim, A., & Fauziah, I. (2019). Uji Kandungan Boraks pada Makanan Berbahan Dasar Daging dengan Menggunakan Ekstrak Kunyit dan Ekstrak Bawang Merah yang Dijajakan di Sekolah Dasar di Kecamatan Percut Sei Tuan. Jurnal Ilmiah Biologi UMA (JIBIOMA), 1(2), 72–76. DOI: https://doi.org/10.31289/jibioma.v1i2.165 (Accessed on November 19, 2022)
Ma, H., Sangi, M. S., Wuntu, A. D., & Kimia, J. (2017). Analisis Kandungan Formalin Dan Boraks Pada Ikan Asin Dan Tahu Dari Pasar Pinasungkulan Manado Dan Pasar Beriman Tomohon. 6(2), 24–28. DOI: https://doi.org/10.35799/jm.6.2.2017.17073 (Accessed on November 20, 2022)
Mendano, M. (2021). Analisis Kandungan Formalin Pada Mie Basah Di Beberapa Pasar Tradisional Kota Pekanbaru Menggunakan Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Bahan Ajar IPA SMP/MTS Kelas VIII Pada Materi Zat Aditif. Universitas Islam Riau. URL: https://repository.uir.ac.id/15895/1/176510217.pdf. (Accessed on November 20, 2022)
Mudzkirah, I. (2016). Identifikasi Penggunaan Zat Pengawet Boraks dan Formalin Pada Makanan Jajanan di Kantin UIN Alauddin Makassar Tahun 2016. Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar. URL: http://repositori.uin-alauddin.ac.id/1122/. (Accessed on November 18, 2022)
Muharrami, L. K., & Hidayati, Y. (2013). Kandungan Formalin Dan Boraks Pada Pangan Jajanan Di Kabupaten Bangkalan. Rekayasa, 6(1), 15–20. DOI: https://doi.org/10.21107/rekayasa.v6i1.2098 (Accessed on November 19, 2022)
Nasution, A. S. N. A. S., & Ervina, A. E. S. S. A. (2019). Use Anthocyanin Extract from Dragon Fruit Peel to Identification Formalin in Tofu With Simple Methods:Pemanfaatan Ekstrak Antosianin dari Kulit Buah Naga Untuk Identifikasi Formalin Pada Tahu dengan Simple Methods. Jurnal Gizi KH, 1(2), 5. (Accessed on November 20, 2022)
Pratiwi Hartono, N., Saptaning Wilujeng, C., & Andarini, S. (2015). Pendidikan Gizi tentang Pengetahuan Pemilihan Jajanan Sehat antara Metode Ceramah dan Metode Komik. Indonesian Journal of Human Nutrition, 2(2), 76–84. https://doi.org/10.21776/ub.ijhn.2015.002.02.2. (Accessed on November 18, 2022)
Rahayu, D. D., Bayani, C., M, B. A. B., Ayu, L. A., Fitrianingsih, L., & Shofuh, A. (n.d.). Kandungan Formalin dan Boraks pada Makanan Jajanan : Studi Literatur Formalin and Borax Content in Snacks Food : Literature Study. 14, 82–90. DOI: https://doi.org/10.52022/jikm.v14i2.258 (Accessed on November 18, 2022)
Sari, M. F. R. (2019). Pengetahuan, Sikap, dan Praktik Pemilihan Makanan Jajanan Anak Sekolah di SDN 5 Padangsambian Klod Kecamatan Denpasar Barat. Poltekkes Denpasar. URL: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/3176/. (Accessed on November 19, 2022)
Sari, N. K., Widyantara, L. A., Putri, A. K. R., & Flanforistina, S. (2018). Pemukul Naga (Pemanfaatan Kulit Buah Naga) dan Perasan Jeruk Nipis Sebagai Alat Alami Pendeteksi Adanya Boraks dalam Pentol. Proposal Program Kreativitas Mahasiswa. (Accessed on November 18, 2022)
Sari, S. A., Asterina, A., & Adrial, A. (2014). Perbedaan Kadar Formalin pada Tahu yang Dijual di Pasar Pusat Kota dengan Pinggiran Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 3(3).DOI: https://doi.org/10.25077/jka.v3i3.178 (Accessed on November 20, 2022)
Singgih, H. (2017). Uji kandungan formalin pada ikan asin menggunakan sensor warna dengan bantuan FMR (Formalin Main Reagent). Jurnal Eltek, 11(1), 55–70.URL: http://eltek.polinema.ac.id/index.php/eltek/article/view/5. (Accessed on November 20, 2022)
Tri, H. (2013). Uji Stabilitas Pigmen Dan Antioksidan Hasil Ekstraksi Zat Warna Alami Dari Kulit Buah Naga (Hylocereus Undatus). Universitas Negeri Semarang. URL: http://lib.unnes.ac.id/id/eprint/19663 (Accessed on November 19, 2022)
Wijaya, D. (2011). Waspadai Zat Adiktif Dalam Makananmu. (Accessed on November 18, 2022)
License
Copyright (c) 2023 Avivi Nida, Farhah Qurrotu 'Aini, Sardjoko Agus Wiyono, Suwarto
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal Biologi Tropis is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright of the received article shall be assigned to the author as the owner of the paper. The intended copyright includes the right to publish the article in various forms (including reprints). The journal maintains the publishing rights to the published articles.
Authors are permitted to disseminate published articles by sharing the link/DOI of the article at the journal. Authors are allowed to use their articles for any legal purposes deemed necessary without written permission from the journal with an acknowledgment of initial publication to this journal.