Combination of Pumpkin Flour (Cucurbita moschata D.) and Carrot Flour (Daucus carota L.) on The Brightness Color of Koi Fish (Cyprinus carpio)

M. Riswan Maulana, Muhammad Junaidi, Bagus Dwi Hari Setyono

Abstract

Koi fish is one of the freshwater ornamental fish that has an attractive body color, so the color disorder needs attention. The natural feed for pumpkin flour combined with carrot flour in artificial feed aims to improve the color quality of the koi fish. The study used a completely randomized design design (CRD) with 5 treatments and 3 replications so that 15 experimental units were obtained, each experimental unit contained 10 koi fish, and there were 5 treatments; P0 100% Pellets, P1 contains 90% Pellets + 3% LK Flour + TW 7%, P2 contains 90% Pellets + 4% LK Flour + 6% W Flour, P3 contains 90% Pellets + 5% LK Flour + W 5 Flour %, P4 contains 90% Pellets + 6% LK Flour + 4% W Flour. In this study, the highest increase in color value in koi fish occurred in the P4 treatment with the addition of a combination of 6% pumpkin flour and 4% carrot flour. The parameters in the study were the increase in color quality, increase in length and weight of koi fish, SR, and water quality. Observation data were analyzed using analysis of variance (AN0VA).

Keywords

Color Quality, Koi Fish Cyprinus carpio

Full Text:

PDF

References

Andriani, Y., Alamsyah, A., & Lili, W. (2018). Effect of Dietary Supplementation of Spirulina Platensis and Carrot Meal to Enhance Color Brightness of Oranda Goldfish (Carassius Auratus). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 8(1), 1-9. https://jurnal.untirta.ac.id/index.php/jpk/article/view/3679

Arianto, R. M., Fitri, A. D. P., & Jayanto, B. B. (2018). Pengaruh Aklimatisasi Kadar Garam terhadap Nilai Kematian dan Respon Pergerakan Ikan Wader (Rasbora argyrotaenia) untuk Umpan Hidup Ikan Cakalang. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 7(2), 43-51. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jfrumt/article/view/20525

Azuri, R., Rusliadi, & Iskandar (2018). Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning (Carcurbita sp.) pada Pakan Dengan Dosis yang Berbeda terhadap Kecerahan Warna Ikan Botia (Chromobotia machracanthus). Jurnal Perikanan dan Kelautan. Fakultas Perikanan

Deriyanti, A. (2016). Korelasi Kualitas Air dengan Prevalensi Myxobolus pada Ikan Koi (Cyprinus carpio) di Sentra Budidaya Ikan Koi Kabupaten Blitar, Jawa Timur. Skripsi. Unpublish. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Airlangga. Surabaya.

Fitrianingsih, E., Haryanto, H., & Setyono, B. D. H. (2013). Pengaruh Pakan yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Sintasan Ikan Badut (Amphiprion ocellaris). Jurnal Perikanan Unram, 1(2), 13-19. http://jperairan.unram.ac.id/index.php/JP/article/view/22

Muharam, E. G., Buwono, I. D., & Mulyani, Y. (2012). Analisis Kekerabatan Ikan Mas Koi (Cyprinuscarpio Koi) Dan Ikan Mas Majalaya (Cyprinuscarpio Carpio) Menggunakan Metode Rapd. Jurnal Perikanan Kelautan, 3(3). http://journal.unpad.ac.id/jpk/article/view/1393

Haikal, F.L., & Mulyana (2008). Koi Panduan Pemeliharaan, Galeri Poto, dan Tips Tampil Cantik. Penebar Swadaya. Jakarta: 188 hlm.

Kusrini, E., Cindelaras, S., & Prasetio, A. B. (2015). Pengembangan Budidaya Ikan Hias Koi (Cyprinus Carpio) Lokal Di Balai Penelitian Dan Pengembangan Budidaya Ikan Hias Depok. Media Akuakultur, 10(2), 71-78. http://ejournal-balitbang.kkp.go.id/index.php/ma/article/view/958

Madiara, F., Darsiani, Takril, & Arbit, N.I.S. (2019). Peningkatan Kualitas Warna pada Ikan Maskoki Karena Penambahan Tepung Labu Kuning terhadap Pakan Buatan. Jurnal Ilmiah Samudra Akuatika. 3(1): 17-22.

Majid, R. (2010). Analisis Perbandingan Kadar β-karoten dalam Buah Labu Kuning (Cucurbita moschata) Berdasarkan Tingkat Kematangan Buah Secara Spektrofotometri Uv-Vis. Skripsi. Unpublish. Fakultas Ilmu Kesehatan. Universitas Islam Indonesia Alauddin. Makassar.

Maolana, V., Madyowati, S.O., Hayati, N. 2017. Pengaruh Penambahan Air Perasan Wortel (Daucus Carota L.) dalam Pakan terhadap Peningkatan Warna pada Pembesaran Ikan Koi (Cyprinus carpio) di Desa Gandusari Kecamatan Gandusari Kabupaten Blitar. Jurnal Techno-Fish, 1(2):78-85.

Mas’ud, F. (2011). Prevalensi dan Derajat Infeksi Dactylogyrus sp. pada Insang Benih Bandeng (Chanos chanos) di Tambak Tradisional, Kecamatan Glagah, Kabupaten Lamongan. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. 3(1): 27-39. https://e-journal.unair.ac.id/JIPK/article/view/11616/6625

Nugroho, E., & A. H. Kristano. (2008). Panduan Lengkap Ikan Konsumsi Air Tawar Populer. Penebar Swadaya. Jakarta: 168 hlm.

Nurhayati, N., Fauziyah, F., & Bernas, S. M. (2016). Hubungan Panjang-Berat dan Pola Pertumbuhan Ikan di Muara Sungai Musi Kabupaten Banyuasin Sumatera Selatan. Maspari Journal, 8(2), 111-118. https://core.ac.uk/download/pdf/267821849.pdf

Nurrahma, Mulyadi, & Usman M. (2018). Peningkatan Kualitas Warna Pada Ikan Komet (Carassius auratus) Dengan Pemberian Dosis Tepung Wortel yang Berbeda. Jurnal Perikanan dan Kelautan. 4 (2): 12-21.

Purwanto, C.C., Ishartani, D., & Rahadian, D. (2013). Kajian Sifat Fisik dan Kimia Tepung Labu Kuning (Cucurbita maxima) dengan Perlakuan Blanching dan Perendaman Natrium Metabisulfit (Na2S2O5). Jurnal Teknosains Pangan. 2(2): 121-130. https://www.semanticscholar.org/paper/KAJIAN-SIFAT-FISIK-DAN-KIMIA

Putri, S.R. (2018). Pengaruh Penambahan Tepung Wortel (Daucus sp.) dan Tepung Labu Kuning (Cucurbita sp.) pada Pakan Buatan Terhadap Kualitas Warna Ikan Platy Pedang (Xyphoporus helleri). Skripsi. Fakultas Perikanan dan Kelautan. Universitas Riau. Pekanbaru.

Putriana, N., Tjahjaningsih, W., & Alamsjah, M.A. (2015). Pengaruh Penambahan Perasan Paprika Merah (Capsicum annuum) dalam Pakan terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus Carpio L.). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. 7 (2): 189-194.

Raharjo, E.I., Farida, & Raharjo, T.P.T.E.I (2016). Pengaruh Beberapa Jenis Pakan Alami terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Larva Ikan Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Ruaya. 4 (2): 2541-3155.

Ramadhani (2015). Analisis Pencemaran Kualitas Air Sungai Bengawan Solo Akibat Limbah Industri, Dikecamatan Kebakkramat. Universitas Brawijaya Malang.

Rimalia, A. (2016). Variasi Pemberian Probiotik Dalam Pakan Terhadap Kelangsungan Hidup Benih Ikan Mas (Cyprinus carpio L). Media Sains. 9 (1): 85-91

Saputri, D. A., & Mutiarasari, A. (2017). Pengaruh Pemberian Kombinasi Tepung Wortel (Daucus cartota) dan Tepung Labu Kuning (Chucrbita moscata D.) terhadap Warna pada Ikan Koi. Jurnal Pendidikan Biologi: Bioedukasi. 8 (2): 163-170. https://ojs.fkip.ummetro.ac.id/index.php/biologi/article/view/1074

Sinjal, H. (2014). Efektivitas Ovaprim Terhadap Lama Waktu Pemijahan, Daya Tetas Telur Dan Sintasa Larva Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Budidaya Perairan. 2 (1): 14-21. https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/bdp/article/view/3788

Sitorus, A.M.G. (2014). Pengaruh Konsentrasi Astaxanthin pada Pakan Terhadap Peningkatan Warna Ikan Mas Koki (Crassius auratus). Skripsi. Unpublish. Program Studi Manajemen Sumberdaya Perairan Fakultas Pertanian, Universitas Sumatra Utara.

Solihah, R., Buwono, I. D., & Herawati, T. (2015). Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning Dan Tepung Kepala Udang Terhadap Peningkatan Kualitas Warna Ikan Mas Koki (Carassius auratus). Jurnal Perikanan Kelautan, 6(2 (1)). http://jurnal.unpad.ac.id/jpk/article/view/8788

Taqiyuddin M. Z. (2015). Analisa 𝛽-Karoten pada wortel (Daucus carota) dengan menggunakan spektrofotometer Tampak. Skripsi. Fakultas Teknik Universitas Diponegoro Semarang.

Wicaksono, A., Arief, M. R., & Ramdhani, R. A. (2017). Analisis Identifikasi Pola Ikan Koi Menggunakan Metode Sobel Edge Detection. Jurnal Simki-Techsain. 1(6): 2-9.

Yusniarti, Kurnia, A., & Muskita, W.H. (2018). Studi Pemanfaatan Tepung Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) untuk Pewarnaan Ikan Hias Komet (Carassius auratus). Jurnal Media Akuatika. 3(2): 659-669.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.