Etnoscience of Traditional Alcoholic Beverages (Moke Putih) of Ngada East Nusa Tenggara
Authors
Umbu Nataniel Limbu , Antonia Paulina Bao , Victoria Coo Lea , Christianus Y. N. Bhae , Prihatin PrihatinDOI:
10.29303/jbt.v24i2.6874Published:
2024-06-27Issue:
Vol. 24 No. 2 (2024): April - JuniKeywords:
Etnoscience, history, Moke Putih, ngada, traditional alcoholic.Articles
Downloads
How to Cite
Downloads
Metrics
Abstract
Ngada district has a traditional drink called moke putih. Moke putih is a traditional alcoholic beverage made from the Aren’s water (Arenga pinnata Merr.) that is found in Flores. For the people of Ngada, moke putih is a symbol of being kind and harmony, and the consumption of moke has become a lifestyle for most people in there. This drink has a lot of potential because it has strong historical elements and cultural values. The purpose of this research is to know the history, processing, and the connection between moke putih and the culture of Ngada. The research method is a qualitative approach to ethnoscience through purposive sampling techniques and snowball samplings from villages with 10 respondents and data collection through interviews, observations, and documentation. Moke Putih is a traditional drink that has been passed down from generation to generation and is closely related to the culture, customs, and characteristics of the Ngada people. White moke is made from slicing the fruit stalks of the sap tree, and this drink is used at every traditional event and in daily activities as a substitute for drinking water.
References
Azzahra, F., Alinudin, A., & Suyatna, R.G. (2024). Analisis Strategi Pemasaran untuk Meningkatkan Penjualan pada Usaha Bubur Ibu Masudah. Jurnal Manuhara: Pusat Penelitian Ilmu Manajemen dan Bisnis, 2(1) DOI: https://doi.org/10.61132/manuhara.v2i1.569
Bao, A.P., Limbu, U.N., & Azi, P.Y. (2024). Kajian Minuman Tradisional Moke Sebagai Objek Gastronomi Pada Masyarakat Bajawa Kabupaten Ngada. Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa
Barlina, R., Liwu, S. & Manaroinsong, E. (2020). Potensi dan teknologi pengolahan komoditas aren sebagai produk pangan dan nonpangan. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pertanian, 39(1), 35-47. DOI:10.21082/jp3.v39n1.2020.p35-47
Dalibard, C. (1999). Overall View on The Tradition of Tapping Palm Trees and Prospects for animal Production. Livestock Research Rural Development, 11(1): 1-53 ISSN 0121-3784 DOI: http://www.lrrd.org/lrrd11/1/dali111.htm
Fransiska, A., Saka, D., & Nainggolan, E.E. (2019). Tinjauan Teori Compliance Tentang Tradisi Minum Moke di Kabupaten Ende, Nusa Tenggara Timur. Prosiding Seminar Nasional & Call Paper Psikologi Sosial. Fakultas Pendidikan Psikologi. Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya
Khotimah, K. (2023). Tradisi Minum Minuman Moke Pada Masyarakat Desa Mbotutenda Kecamatan Ende Kabupaten Ende. Jurnal Filsafat, Sains, Teknologi dan Sosial Budaya, 29(3) DOI: https://doi.org/10.33503/paradigma.v29i3.3318
Labu, N., Leo, W., & Lina, P. (2023). Konsep Masyarakat Ngada Flores tentang Mata Golo dan Tanggapan Iman Kristiani. Jurnal Studi Masyarakat, Religi dan Tradisi, 9(2). E-ISSN 2460-6294 DOI: https://doi.org/10.18784/smart.v9i2.1840
Lempang, M. & Soenarno. (1999). Teknik Penyadapan Aren untuk Meningkatkan Produksi Nira. Prosiding Ekspose Hasil-Hasil Penelitian. Balai Penelitian Kehutanan, Ujung Pandang. EBONI, 9(1): 37-54 DOI: https://doi.org/10.20886/buleboni.4993
Lempang, M. (2012). Pohon Aren dan Manfaat Produksinya. Info Teknis EBONI, 9(1): 37-54 DOI: https://doi.org/10.20886/buleboni.4993
Muliadi, A., Sarjan, M., & Rokhmat, J. (2022). Kajian Etnosains dalam Motif Kain Songket: Perspektif Filsafat. Jurnal Pendidikan Indonesia, 5(2): 1-13 DOI: https://doi.org/10.47165/jpin.v5i2.332
Nanga, R. T. L. S., Ma, S. H. G., & Tola, D. (2022). Lingkungan Sosial dan Perilaku Konsumsi Moke pada Remaja di Kelurahan Madawat. Ekspektasi: Jurnal Pendidikan Ekonomi, 7(1). E-ISSN 2722-3353 DOI: https://doi.org/10.374478/jpe.v7i1.1903
Ngapa, Y.D. & Gago, J. (2020). Efektivitas Zeolit Alam Ende-NTT sebagai Adsorben dalam Pemurnian Bioetanol Berbahan Baku Moke: Minuman Tradisional Flores. Jurnal Teknik Kimia dan Lingkungan, 4(2), 121-127. E-ISSN 2579-9746 DOI: https://doi.org/10.33795/jtkl.v4i2.137
Novitasari, L., Agustina, P. A., Sukesti, R., Nazri, M. F., & Handhika, J. (2017). Fisika, Etnosains, dan Kearifan Lokal dalam Pembelajaran Sains. Seminar Nasional Pendidikan Fisika III 2017, 81-88
Putri, A., Qomaria, N., & Wulandari, A.Y.R. (2022). Kajian Etnosains pada Ramuan Tradisional Keraton Sumenep dan Kaitannya dengan Pembelajaran IPA SMP. Jurnal Pendidikan MIPA, 12(4): 1148-1155 DOI: https://doi.org/10.37630/jpm.v12i4.762
Rahayu, W. E. & Sudarmin. (2015). Pengembangan Modul IPA Terpadu Berbasis Etnosains Tema Energi Dalam Kehidupan Untuk Menanamkan Jiwa Konservasi Siswa. Unnes Science Education Journal, 4(2): 919-926. 10.15294/USXC EJ.V4I2.7943
Reda, M. K. (2020). Analisis Sosial Ekonomi Produsen Minuman Tradisional Moke di Desa Kokowahor Kecamatan Kangae Kabupaten Sikka Nusa Tenggara Timur. Skripi. Fakultas Pertanian. Universitas Bosowa Makassar
Regis, F. (2019). Persepsi Masyarakat Tentang Penjualan Minuman Keras (Moke) Sebagai Matapencaharian Alternatif Demi Perbaikan Kondisi Sosial-Ekonomi Masyarakat Di Desa Waesae Kecamatan Aimere Kabupaten Ngada. Skripsi. Fakultas Ilmu Sosial dan Politik, Universitas Katolik Widya Mandira
Ria, F.X., Meo, M.C., Roja, R., Nono, U., Beka, D., Bopo, G., Woa, M. E., Klau, A.E., Lewa, Y.F., wawo, M.O., Bozu, P., Ega, M. F., & Laksana, D. N. L. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Desa Malanuza Nusa Tenggara Timur Melalui Pelatihan Pembuatan, Pengemasan dan Pemasaran Makanan Olahan Bernutrisi Tinggi Berbahan Dasar Moke. Jurnal Abdimas Ilmiah Citra Bakti, 2(2). ISSN 2721-9178 DOI: https://doi.org/10.38048/jailcb.v2i2.398
Rist, S. & Guebas, F.D. (2006). Ethnosciences-A Step Towards The Integration of Scientific and Indigenous Forms of knowledge in The Management of Natural Resources for The Future. Environment, Development and Sustainability Journal, 8(…): 467-493. DOI:https://doi.org/10.1007/s10668-006 9050-7
Sada, M., & Jumari. (2018). Etnobotani Tumbuhan Upacara Adat Etnis Ngada di Kecamatan Jerebu’u Kabupaten Ngada, Provinsi Nusa Tenggara Timur. Jurnal Saintek Lahan Kering, 1(2): 19-21 DOI: https://doi.org/10.32938/slk.v1i2.503
Saputra, F. I. (2021). Usaha Minuman Tradisional Beralkohol Moke dan Kontribusinya Bagi Pendapatan Rumah Tangga di Desa Manubura, Kecamatan Nelle, Kabupaten Sikka. Skripsi. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan. Universitas Nusa Cendana
Surdarmin. (2014). Pendidikan Karakter, Etnosains dan Kearifan Lokal: Konsep dan Penerapannya dala Penelitian dan Pembelajaran Sains. FMIPA-Universitas Negeri Semarang, Semarang. ISBN 978-602-1034-00-2
Quintarti, M. A. L. (2020). Penjualan Minuman Keras Tradisional (Moke) oleh Masyarakat Desa Ilepadung Di Tinjau dari Pasal 300 Ayat (1) ke 1 e Kitab Undang-Undang Hukum Pidana. Skripsi. Fakultas Hukum. Universitas Flores
Wua, S.K. (2014). Kajian Usaha Agroindustri Berbahan Baku Nira Aren (Cap Tikus dan Gula Aren) di Desa Tokin Kecamatan Motoling Timur. Skripsi. Fakultas Pertanian: Universitas Sam Ratulangi Manado
Wulantika, T. (2019). Keragaman Fenotipe Aren (Arenga pinnata) di Kecamatan Bukit Barisan Kabupaten Lima Puluh Kota. Jurnal Ilmiah Pertanian, 15(2): 115-120 DOI: https://doi.org/10.31849/jip.v15i2.2164.
License
Copyright (c) 2024 Umbu Nataniel Limbu, Antonia Paulina Bao, Victoria Coo Lea, Christianus Y. N. Bhae, Prihatin Prihatin
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal Biologi Tropis is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright of the received article shall be assigned to the author as the owner of the paper. The intended copyright includes the right to publish the article in various forms (including reprints). The journal maintains the publishing rights to the published articles.
Authors are permitted to disseminate published articles by sharing the link/DOI of the article at the journal. Authors are allowed to use their articles for any legal purposes deemed necessary without written permission from the journal with an acknowledgment of initial publication to this journal.