Evaluation of Physical Properties of Soil Determinants Glucomannan Content of Porang Tuber (Amorphophallus muelleri) in Entisols of North Lombok
Authors
Febriana Sri Wahyuni , Sukartono Sukartono , Suwardji SuwardjiDOI:
10.29303/jbt.v23i2.6380Published:
2023-12-27Issue:
Vol. 23 No. 2 (2023): Special IssueKeywords:
glucomannan, Porang, soil physical properties.Articles
Downloads
How to Cite
Downloads
Metrics
Abstract
Porang (Amorphophallus muelleri) is a tuber plant that contains the compound of glucomannan which has high economic value with a number of benefits, including as an industrial raw material. The glucomannan content of porang tubers has received special attention in research, including field research to determine soil properties that influence growth and content of gucomannan in porang tubers. A field survey has been carried out to determine the physical properties of soils that influence the glucomannan content of porang tubers grown in four clusters of agroforestry in the dry land of North Lombok, Eastern Indonesia. The results of the research showed that the physical properties of the soil that had a significant effect on the glucomannan content of porang tubers were soil bulk density (BD) with an R2 value of 53.15%, soil porosity with an R2 value of 60.23%, and silt particle fraction with an R2 value of 23. 47%. Thus, managing soil physical properties to facilitate the better quality of porang tubers is necessary.
References
Amir, L., Sari, A.P., Hiola, F., & Jumadi, O. (2012). Ketersediaan Nitrogen Tanah dan Pertumbuhan Tanaman Bayam (Amaranthus tricolor L.) yang Diperlakukan dengan Pemberian Pupuk Kompos Azolla. Jurnal Sainsmat. 1 (2): 167-180.
Arnold, J.E. (1999). Soil Moisture. Tersedia di laman http://www.ghcc.msfc.nasa. gov/landprocess/lp_home.html
Badan Penelitian Tanah (2009). Petunjuk Teknis Analisis Kimia Tanah, Tanaman, Air Dan Pupuk. Bogor: Agro Inovasi.
Balai Besar Penelitian Tanah (2019). Peta Tanah Tinjau. BBPT. Special Publication No 2(2019).
BPTP (2021). Prospek Pengembangan porang di NTB. Bahan Sosialisasi Pengembangan Porang NTB 2021.
Das, Barja. M. (1995). Mekanika Tanah (Prinsip-Prinsip Rekayasa Geoteknis) jilid I. Jakarta: Erlangga.
Djumali & Mulyaningsih, S. (2014). Pengaruh Kelembaban Tanah terhadap Karakter Agronomi, Hasil Rajangan Kering dan Kadar Nikotin Tembakau (Nicotiana tabacum L; Solanaceae) Temanggung pada Tiga Jenis Tanah. Balai Penelitian Tanaman Pemanis dan Serat. Berita Biologi. Malang.
Fanindi, A. Yohaeni S, Sutedi E, & Oyo. (2009). Produksi Hijauan dan Biji Legiuminosa Arachis pintoi Pada Berbagai Dosis Pemupukan. Balai Penelitian Tanah, Bogor.
Hanafiah, K.A. (2010). Dasar Dasar Ilmu Tanah. PT Raja Grafindo Persada: Jakarta.
Harjoko, D., Sakya, A. T., & Rahayu, M. (2011). Identifikasi Morfologi dan Molekuler Sebagai Tanaman Porang. Disertasi.
Islami, T., & W.H. Utomo (1995). Hubungan Tanah, Air dan Tanaman. Semarang Press: Semarang.
Jansen, P.C.M, Van der Wilk, C. & Hettercheid, W.L.A. (1996). Amorphophallus Blume ex. Decaise.Flach, M. dan F. Rumawas (editor). 1996. PROSEA: Plant Resources of South-East Asia No 9. Plants Yielding Non-Seed Carbohydrate. Backhuys Publisher. Leiden
Jury, W.A., W.R. Gardener, & W.H. Gardener. (1991). Soil Physics 5ed. J Wiley. New York.
Kurnia, U.F., Agus., A. Adimihardja., & A. Dairah (2006). Sifat Fisik Tanah dan Metode Analisisnya. Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Departemen Pertanian.
Marsono, P.S. (2002). Pupuk Akar Jenis Dan Aplikasinya. Penebar Swadaya. Jakarta.
Naldo, R.A., (2011). Sifat Fisika Ultisol Limau Manis Tiga Tahun Setelah Pemberian Beberapa Jenis Pupuk Hijaun. J. agroland. Fakultas Pertanian. Universitas Andalas.
Pradipta, I. M. D. & L. J. Mawarani (2012). Pembuatan dan Karakterisasi Polimer Ramah Lingkungan Berbahan Dasar Umbi Porang. Jurnal Sains dan Seni Pomits, 1 (1): 1-6.
Priyono,J., Yasin, I., Dahlan, M., & Bustan (2019). Identifikasi Sifat, Ciri, dan Jenis Tanah Utama di Pulau Lombok. Jurnal Sains Teknologi dan Lingkungan, 19-24.
Qur'ani, N., Yuliani, & Dewi, S. K. (2020). Respons Morfologi dan Kadar Glukomannan Tumbuhan Porang (Amorphophallus muelleri Blume) pada Lingkungan yang Berbeda. Lentera Bio, 9(1), 74-81.
Risamasu, G. R., & Marlissa, I. (2020). Identifikasi Karakteristik Morfologi dan Sifat Fisik Tanah Akibat Konversi Penggunaan Lahan Berbeda di Negeri Hatu, Kecamatan Leihitu Barat. Jurnal Pertanian Kepulauan , 45-54.
Rusman, B. (2012). Konservasi Tanah dan Lingkungan. Fakultas Pertanian, Universitas Andalas.
Salam, A. K. (2020). Ilmu Tanah. Bandar Lampung: Global Madani Press.
Santoso Y, (1987). Pengaruh Berbagai Macam dan Cara Pemberian Serasah Tanaman Terhadap Kecepatan Dekomposisi dan Bahan Organik Tanah Selama Pertumbuhan Jagung Pada Tanah Typic Fragiudults. Skripsi. Universitas Lampung. Bandar Lampung.
Sari, M. N., Sudarsono, & Darmawan (2017). Pengaruh Bahan Organik Terhadap Ketersediaan Fosfor pada Tanah-Tanah Kaya Al dan Fe. Buletin Tanah dan Lahan, 65-71.
Simo, C., Nono, G. V., & Taffouo, V. D. (2017). Evaluation of different sweet potato varieties for growth, quality and yield traits under chemical fertilizer and organic amendments in sandy ferralitic soils. African Journal of Agricultural Research, 12(48), 3379– 3388. https://doi.org/10.5897/AJAR2017.126 75
Siswanto, B. & Hidayati Karamina (2016). Persyaratan Lahan Untuk Tanaman Porang (Amarphopallus ancophillus). Buana Sains, 16(1): 57-70,
Sugiyono (2012). Memahami Penelitian Kualitatif. Bandung: ALFABETA.
Sumarwoto (2004). Beberapa Aspek Agronomi Iles-iles (Amorphophallus muelleri Blame) (Disertasi ed.). Bogor: Fakultas Pascasarjana IPB.
Sumarwoto (2012). Peluang Bisnis beberapa Macam Produk Hasil Tanaman Iles Kuning di DIY Melalui Kemitraan dan Teknik Budaya. Business Conference, Yogyakarta tanggal 6 Desember 2012.
Sunu, P. & Wartoyo (2006). Dasar Hortikultura. Surakarta: UNSPress.
Suparman, Suwardji, Kusnarta,IGM.and Sukartno (2021) Mengembangkan skenario panen porang satu musim melalui manipulasi tanam lebih awal dan perlambatan waktu dorman fase generatif dengan pemberian asam salisilat organik alami di lahan kering Lombok Utara. AGROMIX, 12 (2). ISSN 2085 - 241X
Suyono & Sudarmadi (1997). Hidrologi Dasar. Fakultas Geografi. Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta
Tisdale, S.L. & W.L. Nelson (1975). Soil Fertility and Fertilizers. The macMillan Company, New York.
Turhadi, Indriyani S. (2015). Uji daya tumbuh porang (Amorphophallus muelleri Blume) dari berbagai variasi potongan biji. J Biotropika 3(1):2–7.
Utami, N. W. (2021). Prospek Ekonomi Pengembangan Tanaman Porang Di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Viabel Pertanian, 15(1), 72-82. Retrieved from http://ejournal.unisbablitar.ac.id/index.php/viab
Wahyudi (2010). Petunjuk Praktis Bertanam Sayuran. Agromedia Pustaka. Jakarta.
Wardani, N. E., Subaidah, W. A., & Muliasari, H. (2021). Ekstraksi dan Penetapan Kadar Glukomanan dari Umbi Porang (Amorphophallus muelleri Blume) Menggunakan Metode DNS. Jurnal Sains dan Kesehatan, 3, 383-391.
Wigoeno, Y. A., Azrianingsih, R., & Roosdiana, A. (2013). Analisis Kadar Glukomanan Pada Umbi Porang (Amorphophallus Muelleri Blume) Menggunakan Refluks Kondensor. Biotropika: Journal of Tropical Biology, 1(5), 231-235.
Yulnafatmawita, Luki, U., & Afriyana (2007). Kajian Sifat Fisika TanahBeberapa Penggunaan Lahan DiBukit Gajabuih, Kawasan HutanHujan Tropis Gunung Gadut Padang.Prosiding SEMIRATA Dosen BKS-PTN. UNRI. Pekan Baru.
Yusanto, N., (2009). Analisis Sifaat Fisik Kimia dan Kesuburan Tanah Pada Lokasi Rencana Hutan Tanaman Industri PT Prima Multibuwana. Jurnal Hutan Tropis Borneo. 10(27).
License
Copyright (c) 2023 Febriana Sri Wahyuni, Sukartono Sukartono, Suwardji Suwardji
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal Biologi Tropis is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright of the received article shall be assigned to the author as the owner of the paper. The intended copyright includes the right to publish the article in various forms (including reprints). The journal maintains the publishing rights to the published articles.
Authors are permitted to disseminate published articles by sharing the link/DOI of the article at the journal. Authors are allowed to use their articles for any legal purposes deemed necessary without written permission from the journal with an acknowledgment of initial publication to this journal.