Performance of Kampung Unggul Balitnak (KUB) Chickens with the Additions of Soya Flour in the Diet
Authors
Susan Mokoolang , Agustriyanto Abudi , Ramlan Pomolango , Fahrullah FahrullahDOI:
10.29303/jbt.v23i2.4707Published:
2023-03-06Issue:
Vol. 23 No. 2 (2023): April-JuneKeywords:
KUB Chicken; performance; soya flour.Articles
Downloads
How to Cite
Downloads
Metrics
Abstract
Ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) is the result of selecting native Indonesian kampong chicken strains for six generations that have advantages in terms of maintenance due to the level of feed consumption that is less. The aim of this research was to the effect of soybean flour on the performances of Balitnak Superior Kampong Chicken (KUB). This study used a completely Randomised Design consisting of 5 treatments and 4 replicates. The treatments consisted of T1: basal + 0% soya flour; T2: basal + 2,5% soya flour; T3: basal + 5% soy flour; T4: basal + 7.5% soya flour and T5: basal + 10% soya flour. The results showed that the use of soya flour in the ration of KUB chickens gave an increase in ration consumption, weight gain and could increase the efficiency of ration use. The best concentration of soya flour in the KUB chicken ration was 10%.
References
Allama H., Sjofjan O., Widodo E. & Prayogi H. S. (2012). Pengaruh penggunaan tepung ulat kandang (Alphitobius diaperinus) dalam pakan terhadap penampilan produksi ayam pedaging. Jurnal Ilmu Ilmu Peternakan, 22 (3): 1-8
Ariesta A. H., Mahardika I. G. & Dewi G. A. M. 2015. Pengaruh Level Energi dan Protein Ransum terhadap Penampilan Ayam Kampung Umur 0-10 Minggu. Majalah Ilmiah Peternakan, 18(3): 89-94. https://doi.org/10.24843/MIP.2015.v18.i03.p02
Arifuddin M., Wahyuni. & Soemarsono Q. C. K. N. (2020). Pengaruh Pemberian Tepung Kedelai pada Pakan terhadap Pertambahan Bobot Badan Mencit. International Journal of Animal Science, 3(1): 1-5. https://doi.org/10/30736//ijasc.v3i02.16
Arista A., Kiramang K. & Hidayat M. N. Pengaruh Penggunaan Full Fat Soya (FFS) sebagai Substitusi Bungkil Kedelai terhadap Berat Karkas dan Lemak Abdominal Broiler. JIIP Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan, 3(3): 221-231. https://doi.org/10.24252/jiip.v3i3.926
Astuti F. K. & Jaiman E. (2019). Perbandingan Pertambahan Bobot Badan Ayam Pedaging di CV Arjuna Gruop Berdasarkan Tiga Ketinggian Tempat yang Berbeda. Jurnal Sains Peternakan, 7 (2): 75-90. https://doi.org/10.21067/jsp.v7i2.3990
Aswandi A. (2016). Performance of Broiler Fed on Commercial Ration Containing Banana Tuber Meals. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan, 4(3): 98-103. https://doi.org/10.20956/jitp.v4i3.1222
Fahrudin A., Tanwiriah W. & Indrijani H. (2017). Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Lokal di Jimmy’s Farm Cipanas Kabupaten Cianjur. Fakultas Peternakan, Universitas Padjadjaran.
Falah R. R., Sadara H. T., Sjofjan S. & Natsir M. H. 2022. Pengaruh Penggunaan Organik Protein dalam Pakan terhadap Produktivitas Ayam Pedaging. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 5(2): 125-138. https://doi.org/10.21776/ub.jnt.2021.005.02.7
Iskandar S., Hidayat C. & Cahyaningsih T. (2014). Pengaruh Pemberian Ransum Pre-starter pada Efisiensi Kinerja Ayam Lokal KUB. JITV, 19 (3): 203-209.
Kusnadi H., Sidadolog J. H. P., Zuprizal. & Wardono H. P. (2014). Pengaruh Tingkat Protein dengan Imbangan Energi yang Sama terhadap Pertumbuhan Ayam Leher Gundul dan Normal sampai Umuer 10 Minggu. Buletin Peternakan, 38 (3): 163-173. https://doi.org/10.21059/buletinpeternak.v38i3.5252
Kosasih D. I., Anggraeni. & Nur H. (2022). Performa Ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) yang Diberi Tepung Larva Black Soldier Fly (BSF) (Hermetia illucens) sebagai Pengganti Tepung Ikan dalam Ransum. Jurnal Peternakan Nusantara, 8 (2): 97-103.
Lidyawati A., Khopsoh B. & Haryuni N. (2018). Efek Penambahan Level Vitamin E dan Selenium dalam Pakan terhadap Performa Ayam Petelur yang diinseminasi Buatan. Jurnal Ilmiah Peternakan terpadu, 6 (2): 106-110. http://dx.doi.org/10.23960/jipt.v6i2.p106-110
Lokapirnasari, W. P. 2017. Nutrisi dan Manajemen Pakan Burung Puyuh. Airlangga University Press. Surabaya.
Mohamad S., Datau F. & Laya N. K. (2021). Evaluasi Pertambahan Bobot Badan, Konsumsi dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super yang diberi Tepung Kunyit. Jambura Journal of Animal Science, 3 (2): 113-119. https://doi.org/10.35900/jjas.v3i2.9685
Napitupulu, D. S. 2012. Pembuatan Kue Bolu Dari Tepung Pisang Sebagai Substitusi Tepung Terigu Dengan Pengayaan Tepung Kedelai. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Sumatera Utara, Medan.
Noferdiman, Fatati, Handoko, H. 2014. Penerapan Teknologi Pakan Lokal Bermutu dan Pembibitan Ayam Kampung Menuju Kawasan Village Poultry Farming (VPF) di Desa Kasa Lopak Alai Kabupaten Muaro Jambi. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 29: 60-70.
Qurniawan, A. (2016). Kualitas Daging dan Performa Ayam Broiler di Kandang Terbuka pada Ketinggian Tempat Pemeliharaan yang Berbeda di Kabupaten Takalar Sulawesi Selatan. Tesis. Program Pascasarjana, Institut Pertanian Bogor.
Rajulani C., Bahri S. & Zainudin S. (2022). Performans Ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) yang diberi Ampas Tahu Fermentasi menggunakan Microbacter Alfaafa-11. Gorontalo Journal of Equatorial Animals, 1 (2): 81-86
Urfa S., Indrijani H. & Tanwiriah W. (2017). Model Kurva Pertumbuhan Ayam Kampung Unggul Balitnak Umur 0-12 Minggu. Jurnal Ilmu Ternak, 17 (1): 59-66. DOI: https://doi.org/10.24198/jit.v17i1.14863
Utomo D. M. (2017). Performa Ayam Ras Petelur Coklat dengan Frekuensi Pemberian Ransum yang Berbeda. Jurnal Aves, 11 (2): 23-37. https://doi.org/10.35457/aves.v11i2.276
Uzer F., Iriyanti N. & Roesdiyanto. 2013. Penggunaan Pakan Fungsional dalam Ransum terhadap Konsumsi Pakan dan Pertambahan Bobot Badan Ayam Broiler. Jurnal Ilmiah Peternakan, 1 (1): 282-288.
Varianti N. I., Atmomarsono U. & Mahfudz L. D. (2017). Pengaruh Pemberian Pakan dengan Sumber Protein Berbeda terhadap Efisiensi Penggunaan Protein Ayam Lokal Persilangan. Agripet, 17 (1): 53-59. https://doi.org/10.17969/agripet.v17i1.7257Sinurat A. P., Haryati T., Sartika T. & Pratiwi N. 2020. Penambahan Enzim dalam Pakan dengan Kepadatan Gizi yang Berbeda terhadap Performa Ayam KUB masa Starter. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner Virtual. 565-573. https://doi.org/10.14334/PROS.SEMNAS.TPV-2020-P.565-573
Suryana. 2017. Pengembangan Ayam Kampung Unggul Balitbangtan (KUB) di Kalimantan Selatan. Wartazoa, 27(1): 45-52.
Wicaksono D. (2015). Perbandingan Fertilitas, Susut Tetas, Daya Tetas dan Bobot Tetas Ayam Kampung pada Peternakan Kombinasi. 1 (2): 1-6. http://dx.doi.org/10.23960/jipt.v1i2.p%25p
Zurmiati., Wizna., Abbas M. H. & Mahata. M. E. (2017). Pengaruh Imbangan Energi dan Protein Ransum terhadap Pertumbuhan Itik Pitalah yang Diberi Probiotik Bacillus amyloliquefaciens. Jurnal Peternakan Indonesia, 19 (2): 85-92. DOI: https://doi.org/10.25077/jpi.19.2.85-92.2017
License
Copyright (c) 2023 Susan Mokoolang, Agustriyanto Abudi, Ramlan Pomolango, Fahrullah Fahrullah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal Biologi Tropis is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright of the received article shall be assigned to the author as the owner of the paper. The intended copyright includes the right to publish the article in various forms (including reprints). The journal maintains the publishing rights to the published articles.
Authors are permitted to disseminate published articles by sharing the link/DOI of the article at the journal. Authors are allowed to use their articles for any legal purposes deemed necessary without written permission from the journal with an acknowledgment of initial publication to this journal.